Ekstaattinen tanssi - Ecstatic Dance 

Lyhyesti, meditaatiota liikkeessä. Ekstaattisessa tanssissa on mahdollisuus avautua syvälle kehonkielen kiehtovaan maailmaan, mennä sinne, minne järki ja sormet eivät yllä. Näkemykseni on, että keho ja mieli ovat yhtä, joten kehollinen toiminta, liike, vaikuttaa vahvasti mieleemme eli ajatuksiin, tunteisiin ja tietoisuuteen. Analysoinnin sijaan voimme avata kehomielemme vapautumaan tunnelukoista liikkeen, musiikin ja ryhmäenergian siivittämänä. Sinun ei tarvitse tietää mistään mitään, eikä muuttaa itsestäsi mitään. 
Tanssi on kautta historian ollut henkistä, emotionaalista ja yhteisöllisyyttä rakentavaa toimintaa.  Persoonallisuuden ja kulttuurin ilmentymä – vapauden ja luovuuden kokemus. Hypätään yhteiseen, mutta oman rytmin vapaaseen virtaan lempeässä ja hyväksyvässä ilmapiirissä. Luovuus viihtyy pakottomassa tilassa...

Vapaan tanssin muoto, jossa ei ole tyyliä, askeleita eikä koreografiaa. Sanatonta kehollista kokemista. 

Tanssiessa on mahdollista irtaantua rutiineista, suorittamisesta, järjenäänestä ja matkata kohti ydinolemusta muuttamatta itseä.  
Ekstaattinen tanssi voi olla syvää meditaatiota, transsitila tai parhaimmillaan ekstaasi, jossa on mahdollista irtaantua ympäröivästä totuudesta. Tanssialla on vapaus ilmaista itseä ilmeikkäästi tanssillisin keinoin ja irtipäästää juuri oman ylimmän mukaisesti huutaen, ravistellen kehoasi, lattialla ryömien, käsillä seisten, vapaasti, villisti, hempeästi, lempeästi tai heittäytyen hurmoksiin saakka. Tanssin, niin kuin kukaan ei katsoisi. 
Tanssin jälkeen kuvailtuja olotiloja on autuas, rentoutunut, sanaton, pörrö, vetelä, tyyneys, seesteisyys, vapautunut, virtaava, nirvana, ekstaattinen, erinomainen, hämmentynyt ja niin edelleen. 
Täysin kehossa oleminen ja vapaa liike musiikin värähtely pitää hetkessä kiinni. Stressihormoni kortisoli alkaa laskea ja kehomielen taistele – pakene tila muuntua autuuden tilaan. Aivoista vapautuu paljon endorfiineja, hyvän olon hormoneita, jotka luovat tätä autuuden ja hyvänolon tilaa.
Neurokemiallisten reaktioiden kautta eli aivosähkökäyrä EEG vaihtelevat tanssin aikana beta-aalloista theta- aaltoihin. Beta-aallot (12–33 hertsiä) osoittavat, että ihminen on keskittynyt intensiivisesti johonkin toimintaan tai että hän on pirteä ja valmis reagoimaan. Theta-aallot (3,5 ja 8 hertzin), transsia muistuttava tila, liittyy unen lisäksi mielikuvitukseen, harkintaan ja intensiivisiin tunteisiin. Tämä tila parantaa mm. luovuutta, intuitiota, muistia ja oppimista. 
Ekstaattista tanssia käytetään myös yhä enemmän terapeuttisissa ympäristöissä. Se auttaa vapauttamaan tunteita, käsittelemään ongelmia kehon eikä tietoisen mielen näkökulmasta, parantaa sisäistä lasta, ahdistuksen ja masennuksen tilaa. Tanssin kautta saavuttaa syvää yhteyttä itseensä ja ympäristöönsä. 

Tanssin vaikutuksia 

Sydän- ja verenkierto tykkää 
Parantaa hengitystä
Lisää joustavuutta ja luovuutta 
Kohentaa fyysistä vahvuutta 
Parantaa yhteyttä itseen – tunteisiin ja tätä kautta sosiaalisiin suhteisiin 
Lisää luottamuksen tunnetta ja itsetuntoa 
Lisää älykkyyttä 
Ehkäisee muistisairauksia 
Parantaa muistia 
Henkistä vahvuutta ja kokonaisvaltaista hyvinvointia Psyykkinen, fyysinen ja henkinen hyvinvointi kiittää.
Immuunipuolustus kasvaa ja elämä hymyilee, koska sinä hymyilet.

Aivot, hyvinvointi ja tanssi

Elämä on tanssia
Henna-Riikka Tiri
Kysy lisää - ota yhteyttä
henna-riikka(at)outlook.com
p. 040 7066537 
Y- Tunnus: 2913269-9 

Sivusto by Henna-Riikka
(c)2020, All Rights Reserved